Шкіра людини завжди однакова, і все ж дуже різна: чоловіча і жіноча, дуже світла і темніша, або ж суха, жирна і чутлива — і для кожної потрібен окремий догляд. Кожен тип шкіри має свій відповідний рівень рН.

Значення рН є мірою концентрації кислоти в водному розчині і описує силу кислоти або основну дію розчину. Значення коливається від 0 – 14. Доприкладу значення  нейтрального рН для води становить 6,5 – 7,5.

Шкіра виступає в якості бар’єра та сполучної ланки між внутрішніми органами і зовнішнім середовищем, вона завжди знаходиться в контакті з різними речовинами та виконує дихальну функцію (шкірне дихання становить 1% загального газообміну).

Шкіра складається з трьох шарів:

  • Епідерміс (зовнішній шар).
  • Дерма (власне шкіра - середній).
  • Підшкірна жирова клітковина (внутрішній).

          Кислотна мантія (мантія Маркіоніні) – це водно-ліпідна плівка, що покриває усю поверхню нашої шкіри, яка підтримує певний рівень кислого середовища, що захищає нас від мікроорганізмів, котрі  не люблять кисле середовище. Проте є бактерії потрібні нам, що постійно живуть на шкірі, наприклад лактобактерії. Вони воліють жити саме в слабокислому середовищі і самі виробляють кислоти, вносячи свій внесок у формуванні кислотної мантії шкіри. Ці бактерії виділяють речовини, які володіють антібіотичною дією та пригнічують життєдіяльність патогенних мікроорганізмів.

          Шкіра людини завжди однакова, і все ж дуже різна: чоловіча і жіноча, дуже світла і темніша, або ж суха, жирна і чутлива — і для кожної потрібен окремий догляд. Кожен тип шкіри має свій відповідний рівень рН.

          Значення рН є мірою концентрації кислоти в водному розчині і описує силу кислоти або основну дію розчину. Значення коливається від 0 – 14. Доприкладу значення  нейтрального рН для води становить 6,5 – 7,5.

        

           Значення рН шкіри для кожної людини є  індивідуальним і  залежить від віку, харчування, способу життя, статі. Значення рН для здорової шкіри тіла людини коливається від 4,7 – 5,75 в залежності від ділянки тіла чи обличчя. Протягом життя воно може коливатися. На значення рН можуть впливати як зовнішні так і внутрішні фактори. До зовнішніх факторів відносять: коливання температури і вологості, бруд та токсини навколишнього середовища, лужна косметика, надто часте миття шкіри обличчя та тіла. Слід зазначити, що речовини з лужним рН особливо агресивні до шкіри, вони пошкоджують структуру клітин і послаблюють природній захисний бар’єр.

          Бачимо що рН нормальної шкіри є слабкокислим. Воно нейтралізує дію лужних речовин (піт) та запобігає росту бактерій і грибків. Межі рН нормального типу шкіри обличчя коливаються від  5,2 до 5,7. Нормальна шкіра на дотик  гладенька і шовковиста. Вона добре збалансована, не надто жирна і не дуже суха. 

           У жирного типу шкіри спостерігається тенденція до закислення і тому значення показника становлять 4,0 – 5,2. Для миття багато косметологів рекомендують користуватися не милом, а спеціальними гелями для вмивання з збалансованим рН. Головний аргумент полягає в тому, що незважаючи на відмінні очищувальні властивості, мило надає шкідливий вплив на шкіру, порушуючи її нормальний pH-баланс. Основу звичайного мила становить луг, який шкідливий для шкіри. Він викликає лущення і сухість шкіри. Додати до цього ще жорсткість води, якою ми зазвичай користуємося і все це разом створює умови за яких навіть нормальна здорова шкіра з часом перетворюється в суху та чутливу. У шкірі спостерігається тенденція до зменшення кількості вільної кислоти і як наслідок рН сухої шкіри буде коливатися в межах 5,7–7,0.

          Для відновлення здорового стану шкіри потрібно забезпечити їй правильний комплексний догляд, косметичними засобами з правильним рівнем рН, та корисними активними компонентами,  що з часом нормалізує кислотну мантію шкіри і наблизить шкіру до нормального типу.

          На сьогодні особливою популярністю при догляді за шкірю обличчя користуються кислотні пілінги. Їх застосовують з метою відлущення відмерлих клітин епідермісу, проте  неграмотне використання пілінгів зі зниженим рівнем pH дійсно може мати негативні наслідки. Більшість кислотних пілінгів, доступних для вільного продажу, мають рівень pH від 3,0 до 5,0, але і ними фахівці не рекомендують користуватися на постійній основі і радять знати міру в відлущуванні шкіри. Слід зазначити, що для здорової шкіри тривале використання косметики з низьким кислотним pH не бажано. Для ферментних систем рогового шару найбільш сприятливий рівень pH 5,3–5,5. При тривалому відхиленні його в ту чи іншу сторону активність ферментів падає, а це значить, що відновлення рогового шару загальмовується, його захисні функції знижуються.         Природно, при різних захворюваннях рН теж змінюється: при жирній себореї і акне він зміщений в лужну сторону; при псоріазі,  – в кислу. Тоді ж яке значення рН повинні мати мати косметичні засоби? Величина рН повинна бути такою, щоб активні речовини, які містяться в кремі, добре виконали свою роботу. І ця величина далеко не завжди 5,5.

          Кожному типу шкіри  в залежності від характеру її проблем  потрібен крем зі своїм рівнем рН.

Сухій шкірі – потрібні креми з керамідами (рН близько 4,0-4,5).

Для лікування акне використовують креми з кислим рН (4,0–5,5).

Для жирної шкіри потрібні засоби з рівнем рН 5-5,8.

Для комбінованого типу найкращим буде 4,8-5,3

           Окрім, комплексного підходу по догляду за шкірою обличчя також необхідно зважати на спосіб життя, продукти харчування, що Ви вживаєте, адже вони так чи інакше впливають на загальний рН організму та шкіри.

          Отже, здоровий і квітучий вигляд шкіри – це правильний догляд за шкірою обличчя крок за кроком, про що ми детального поговоримо у наступній рубриці.

 

 

 

04.08.2020