Альфа-гідрокси кислоти (АНА) були виявлені у фруктах, звідси і ще одна їхня назва «фруктові». В природі вони також зустрічаються і в цукровій тростині, кислому молоці і старому вині. Існують бета-гідрокси кислоти. Основна відмінність між ними − це їх розчинність в жирах. АНА-кислоти розчиняються тільки у воді, в той час як ВНА-кислоти є жиророзчинними. В цій статті ми детально зупинимся на АНА-кислотах, їхніх властивостях та користі для шкіри обличчя і тіла загалом.

          Для того щоб шкіра була однорідною та гладкою без використання тонального засобу необхідно, щоб клітини шкіри оновлювалися швидко та регулярно. Чим старшими ми стаємо, тим більше часу займає цей процес. У віці від 20 до 30 років на повну регенерацію клітин епідермісу йде в середньому 28 днів, далі терміни зростають і шкіра стає більш тьмяною та нерівною.

          Історія використання АНА- кислот  за шкірою сягає ще стародавніх часів, коли було помічено, що вмиваючись  настояним вином або протираючи обличчя фруктами, шкіра ставала більш гладкою та рівною.

Які властивості проявляють α-гідрокси кислоти?

          Основна властивість АНА кислот − це ослаблення зв'язків між лусочками рогового шару епідермісу, при цьому спостерігається пришвидшення природнього процесу їх відлущення. Дія альфа-гідрокси кислот є комплексною і можна виділити наступні процеси, які відбуваються в епідермісі та дермі.

Отже, в епідермісі:

  1. Зменшення когезії кератиноцитів;
  2. Модуляція синтезу керамідів; 
  3. Антиоксидантна дія;
  4. Стимуляція проліферизації кератиноцитів.

          Науково доведено, що на поверхні кератиноцитів знаходиться комплекс гігроскопічних молекул, іншими словами − натуральний зволожуючий фактор (НЗФ). Молоді клітини володіють найбільш вираженим НЗФ, в старих рогових лусочках він деградує. Відповідно пришвидшений поділ клітин базального шару і швидке злущування рогових лусочок призводить до того, що в шкірі зростає вміст функціонально активного натурального зволожуючого фактору.

В дермі відбувається наступне під дією АНА-кислот:

  1. Стимуляція проліферизації фібробластів;
  2. Антиоксидантна дія;
  3. Синтез глікозаміногліканів та стимулювання синтезу колагену.

          Вплив АНА-кислот на шкіру є свого роду стресом, у відповідь на який відбувається активація захисних систем шкіри − це призводить до мобілізації внутрішніх ресурсів, зростання репаративної активності клітин шкіри, та синтезу життєво важливих молекул. Таким чином, під дією АНА епідерміс стає тоншим, а дерма навпаки потовщується. Роговий шар стає більш пружним і еластичним, а на шкірі розгладжуються дрібні зморшки.

Якою ж має бути концентрація АНА-кислот в засобах пілінгу? Відповідь на це питання залежить від того, який ефект необхідно досягнути.

          Слабка (до 10%) і середня концентрація 10-30%. Такий пілінг відлущує на рівні епідермісу роговий шар та  створює умови для росту нових клітин, що стимулює оновлення шкіри. Такі пілінги можна робити не частіше разу на тиждень і регулярно. Для жирної шкіри навіть до 2-х разів на тиждень.

          Висока концентрація 30-50%. Ці пілінгові процедури викликають відлущування шару епідермісу і чинять вплив вже на саму дерму. Такий пілінг покращує текстуру і підвищує тонус шкіри.

          Надвисока концентрація АНА кислот допустима в пілінгах, метою яких є виведення шрамів і рубців. Для цієї процедури використовують концентрацію AHA-кислоти в 50-70%.

Які проблеми вирішують АНА-кислоти? В залежності від типу шкіри можна коротко узагальнити вплив цих кислот на той чи інший тип шкіри.

Тип шкіри

Дія

Суха

Ефективне рівномірне відлущування старих лусочок з поверхні епідермісу, що полегшує проникнення в шкіру зволожуючих компонентів. Крім того спостерігається відновлення нормального шкірного малюнку.

Жирна

Очищення проток сальних залоз, при цьому запобігається їх закупорювання  та утворення вугрів. При використанні АНА-кислот зменшується імовірність появи рубців у випадку жирної шкіри схильної до акне.

Зріла

Відлущування відмерлих рогових лусочок стимулює процеси нормальної регенерації клітин шкіри. Окрім  того, спостерігається краще проникнення активних речовин, які необхідні для оновлення та захисту вікової шкіри.

Гіперпігментована

Під дією кислот відбувається краще проникнення в товщу шкіри відбілюючих активів. Лимонна, тартратна та янтарна кислоти володіють відбілюючим ефектом. Видаляючи омертвілі гіперпігментовані рогові лусочки, α-гідрокси кислоти забезпечують прогресуюче зменшення гіперпігментації.

Представники АНА-кислот.

Гліколева кислота має найнижчу молекулярну масу, що сприяє кращому її проникненню в шкіру. Добре справляється з гіперпігментацією шкіри, веснянками, пігментними і застійними плямами.

Молочна кислота  контролює водний баланс шкіри, усуває лущення, відчуття сухості і стягнутості шкіри.

Яблучна кислота −  протизапальна, протинабрякова і відновлювальна дія.

Винна (тартратна)  кислота −  антиоксидантна і зволожуюча дія, розгладжує рельєф шкіри, допомагає позбутися від мімічних зморшок.

Янтарна (бурштинова) кислота – прекрасний антиоксидант, активізує обмінні процеси в клітинах, нормалізує баланс роботи сальних залоз, володіє прекрасним відбілюючим ефектом, стимулює кровообіг внаслідок чого відбувається покращення кольору обличчя.

Фітинова кислота  −  освітлювальний вплив відбувається завдяки блокуванню утворення  меланіну, виступає інгібітором вільних радикалів, проявляє кератолітичний ефект.

Лимонна кислота  має найвищу молекулярної масою з усіх АНА кислот та діє лише на поверхні шкіри. За дією подібна до винної та фітинової кислот.

Коли найкраще застосовувати засоби з АНА-кислотами?

          Найкраще застосовувати в зимову пору, так як сонячна активність є найменшою, але загалом можна протягом усього року лише необхідно пам’ятати про нанесення крему з SPF- фільтром перед виходом на вулицю.

 

 

16.02.2021