Незабаром літо!  Дехто вже планує відпустку, а значить саме час поговорити про сонцезахисні засоби. Після довгої зими і морозів особливо хочеться поніжитися на сонечку. Як безпечно насолоджуватися сонцем? Потрібно правильно підібрати косметичний засіб з SPF-захистом.
Ми підібрали найбільш поширені міфи щодо косметичних засобів з SPF-захистом. 

           Міф 1. Оскільки смаглява шкіра не схильна до того, щоб обгорати на сонці, то спеціальними сонцезахисними засобами людині зі смаглявою шкірою користуватися ні до чого. Це не так, шкіра все рівно залишається незахищеною перед  негативним впливом УФ-променів,  і також може обгоріти. Та щоб  запобігти  її фотостарінню, всім необхідно захищатись від  надмірної активності Сонця.

           Міф 2. Якщо сьогодні похмуро, сонце за хмарами, то обгоріти неможливо, тому і засоби захисту від сонця не потрібні. Це помилка. По-перше, більше 80% всіх сонячних променів вільно проходить крізь найбільш щільні хмари. А другий момент полягає в тому, що UVA-промені (довгохвильові)  активні протягом всього року, на відміну від їх «побратимів» UVB-променів (короткохвильові), чия активність припадає на період з початку весни і до середини осені.

           Міф 3. Набагато безпечніше засмагати в солярії, ніж  на відкритому сонці. У природі немає такого поняття як безпечний загар. Попадання сонячних променів на шкіру людини протягом певного часу в будь-якому випадку чинить в більшій чи меншій мірі негативний вплив.  До того ж в більшості соляріїв якраз і використовуються ті самі UVA-промені, від яких покликані захищати  SPF-засоби.

          Міф 4. Стопроцентно захищає від негативного впливу сонячних променів SPF 100. Захист в 100 від сонця − це міф. Стовідсоткової гарантії не дасть жодний косметичний продукт. Навіть, якщо використовувати засіб  максимально правильно, то ефект буде на 99%.

          Міф 5. Арифметика щодо захисту SPF 15 і SPF 30, SPF 50 не працює по співвідношенню в абсолютних числах. Давайте подивимось, який % сонячних променів відбиває  конкретный SPF.
SPF 2 — 50%; SPF 6 — 83%; SPF 10 — 90%; SPF 15 — 93%; SPF 20 — 95%; SPF 25 — 96%; SPF 30 — 97%; SPF 45 — 97%; SPF 50 — 98%; SPF 60 — 98%; SPF 100 — 99%.

           Міф 6. Сонцезахисний засіб слід рівним і тонким шаром «укладати» на шкіру, як ми зазвичай робимо зі звичайним кремом. Це не так.  Шар крему має бути достатньо товстим.

          Міф 7. Якщо денний крем містить SPF 15, пудра − SPF 25, тональний крем − SPF 30, то при спільному застосуванні в результаті виходить сонцезахисний крем SPF 70. Це помилкова думка. Не можна підсумувати числа і отримати найбільший ефект. Все одно діяти буде той SPF, який має найбільшу цифру, розташування шару тут ролі не грає.

        Міф 8. Сонцезахисний засіб не дає проникнути в організм вітаміну D, що з часом призводить до його гострої нестачі. Ні один із засобів, що відносяться до категорії SPF, жодним чином не приводить до будь-якої нестачі цього вітаміну. Крім того в якості додаткового джерела цього корисного елемента може служити їжа, наприклад, спеціально збагачене молоко, вітамінні комплекси і біологічно-активні добавки.

23.03.2021